Over ons

KNV EHBO
De Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp bij Ongelukken is de grootste EHBO-vereniging van Nederland. De vereniging werd in 1893 opgericht en kreeg bij de gelegenheid van het 60-jarig bestaan het predicaat Koninklijk. Al bijna 125 jaar zet deze vereniging zich in voor opleiding, ondersteuning en ontwikkeling op het gebied van EHBO. Inmiddels telt de vereniging ruim 42.000 leden, verdeeld over meer dan 500 regionale afdelingen.
X
AFDELING EINDHOVEN
Ook Eindhoven kent een eigen afdeling: KNV EHBO Eindhoven. Onze leden komen uit Eindhoven en omgeving, zijn goed opgeleid en ervaren, en velen zijn zeer actief als vrijwilliger om EHBO te verlenen bij vele evenementen in en om Eindhoven. Waarschijnlijk bent u al eens onze vrijwilligers, gekleed in hun blauwe broek en gele trui, ergens in Eindhoven tegengekomen.
X
Bij de afdeling Eindhoven kunt u terecht om een opleidingscursus EHBO te volgen, om uw EHBO-competenties op peil te houden via onze herhalingsavonden en om als EHBO’er vrijwilligerswerk te doen tijdens de vele evenementen die Eindhoven rijk is. Organiseert u een evenement? Kijkt u dan op de hulpverleningspagina voor meer info over wat wij voor u kunnen betekenen.

 

HET ORANJE KRUIS
Het Oranje Kruis geeft het EHBO-diploma af, stelt de leermiddelen samen volgens de laatste inzichten en neemt examens af. Bij de opleidingen maakt onze vereniging daarom gebruik van het opleidingsboekje van het Oranje Kruis.
X
Het Oranje Kruis werd opgericht om de eenheid te bevorderen in alle hulpverleningsopleidingen. Eind 19e eeuw waren er overal in Europa – als eerste in Engeland en al gauw volgde Nederland – ontwikkelingen om leken op te leiden om hen in staat te stellen eerste hulp te verlenen. Artsen waren aanvankelijk sceptisch, maar de ontwikkeling en de opleidingen waren een succesvolle aanvulling op de hulpverleningsketen. Er ontstond echter een probleem dat er verschillende opleidingen waren die niet op dezelfde manier de vrijwilligers instrueerden. Om dat te bewerkstelligen werd voor de hulpverleningsopleidingen in Nederland in 1909 het Oranje Kruis opgericht; drie jaar later kwam het eerste lesboekje uit. Inmiddels zijn we toe aan de 26e druk van dat boekje. De opvattingen over een adequate eerste hulp hebben zich immers in de afgelopen eeuw steeds weer verbeterd en ontwikkeld.